|
Insider
|
 |
« : Martie 04, 2009, 01:06:30 » |
|
Cand oi avea timp o sa va povestesc de proiectul meu (inca nefinalizat) de control al unei masini de spalat Bosch prin portul paralel ... nu e gluma, chiar m-a lasat controlerul cu came si fiindca restul masinii este impecabil (are aproape 20 de ani, motorul merge impecabil, are un rulment inlocuit si cam atat, furtunele originale sunt IMPECABILE, in cuva si pe rezistenta este extrem de putin calcar depus!) m-am gandit ca ar fi un proiect simpatic. Placa cu relee e gata. Altceva ma framant, de vreun an... Nu gasesc un soft... PSS WIN-PRO 1.7.0, pentru programarea PLC-urilor Pilz (nemtesti). De fapt, softul il am, de pe site-ul firmei, dar e demo. Poate cineva mai mult? Am despartit subiectul despre placa cu relee. NightShift
|
|
|
|
« Ultima modificare: Martie 09, 2009, 04:21:51 de către NightShift »
|
Memorat
|
|
|
|
|
Berti
|
 |
« Răspunde #1 : Martie 04, 2009, 07:52:00 » |
|
Cred ca am softu adecvat pentru tine. Dar inainte de asta trebuie sa inteleg ceva, tu vrei sa folosesti o placa de relee conectata la cei 8 biti de iesire a portului paralel?
Sau ai un controler mai sofisticat cu PIC, care se programeaza prin portu paralel? Iar odata programat nu mai ai nevoie de calculator?
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Insider
|
 |
« Răspunde #2 : Martie 05, 2009, 09:45:04 » |
|
Placa cu relee. Bine, si cu sursa, cuple pe intrare, cuple pe iesire, ca sa fie ansamblul cat mai usor de re-surubarit - pentru ca sigur o sa fie nevoie ;-) La intrare am un integrat (UDN, ULN, nu mai stiu, acum scriu de la serviciu) care interfateaza portul paralel cu bobinele releelor. Am opt relee de iesire: trei simple, electrovalva prespalare, electrovalva spalare, electrovalva balsam; trei cu cate trei contacte, motor incet clockwise, incet CCW, stoarcere, (e acelasi motor Siemens AC brushless cu 3 moduri de functionare), inca unul simplu pentru motorasul de evacuare apa, si unul baban pentru rezistenta incalzire apa (de fapt e unul cu 3 contacte legate in paralel, pentru curent mare). Am si trei intrari: nivel apa in cuva (presostat cu doua trepte) si supraincalzire apa (bimetal). Temperatura se va regla cu termostatul original. Primitiv, asa ca trag nadejde ca va functiona ;-) Este un proiect la baza caruia sta conditia "costuri zero" (bineinteles, nu ma refer la timp ci numai la piese). Totul este realizat din componente recuperate. Pentru the fellow nerds, motivatiile proiectului ar fi "eu n-am spalat niciodata rufe decat de pe laptop", sau "masina ta de spalat are USB sau LPT?" hehe
Pentru control, un program scris in QuickBasic care va rula pe primul meu calculator, un laptop 386 care inca functioneaza. (va puteti inchipui ca acumulatorul NiCd de pe placa de baza inca functioneaza, ceasul, data, CMOS-ul sunt OK?... E fabricat in 1991 sau 1992, si acel acumulator nu a fost inlocuit niciodata!) Poate mai incolo, cand voi debuta in microcontrolere, am sa scot cupla portului paralel si am sa infig o placuta cu un PIC... dar mai e mult pana atunci! Bineinteles, am o masina de spalat functionala (un Samsung P853), asta e doar un proiect pentru umplerea timpului liber. Din pacate, treneaza de vreo doi ani... Din fericire, motivele sunt casatoria si nasterea unui baietel :-) Poate il vom definitiva impreuna...
PSS WIN-PRO 1.7.0 nu are legatura cu masina de spalat, imi trebuie pentru altceva (un PLC Pilz). Are cineva macar un s/n pentru softul asta? Admir activitatea voastra cu mini-PLC-uri, m-as juca si eu cu asa ceva dar nu a ajuns la mine niciunul pana acum. Spre rusinea mea, desi am avut de-a face cu multe, de la clasicul Simatic S7 la Pilz PSS, nu am programat niciodata asa ceva.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Berti
|
 |
« Răspunde #3 : Martie 05, 2009, 10:09:38 » |
|
Deci am banuit bine, e vorba de-o placa cu relee conectata la LPT. Si eu am fost foarte fascinat de controlu' diferitelor dispozitive prin intermediul calculatorului, asa ca mi-am pierdut multe nopti cu placi LPT, am facut mai multe proiecte bazate pe acest port. Din care as mentiona: - controlul jaluzelelor (tragerea lor), - sonerie scolara (nu-i folosita la scoala, dar merge excelent intr-o mica fabricuta, de mai bine de 5 ani, tot pe un PC din asta super vechi, care are are hard disk double size doar de 60 megi, dar are un ceas intern excelent, cred ca-i cel mai precis ceas de PC din cate am vazut eu pana acum) - Monitor pivotabil comandat de calculator (asta-i ce-l mai recent proiect) Ma gandesc, ca n-ar strica un topic nou pe tema asta, ca-s multe de povestit. Deseara oi aduna pozele si schemele si l-oi face. Pana atunci asa de intro, un scurt filmulet cu monitoru pivotabil in faza de teste.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Berti
|
 |
« Răspunde #4 : Decembrie 07, 2009, 03:30:28 » |
|
Razvan, cum stai cu masina de spalat? Eu tocmai ce m-am gandit la o solutie de cotrol a releelor prin retea si se pare ca solutia cea mai ieftina ar fi tot utilizarea portului paralelel, doar ca de data asta, portul unui print server. Am sa va dau mai multe detalii, dar deocamdata postez un link interesant de care am dat destul de greu. http://www.doktor-andy.de/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=52
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Insider
|
 |
« Răspunde #5 : Decembrie 10, 2009, 05:25:46 » |
|
Berti, stau excelent cu masina de spalat - n-am mai miscat nimica!...... asa cum n-am mai miscat cam nimic in multe alte directii. Am un baietel de 3 saptamani, ca justificare! Apropo de imprimatul prin retea, ma gandisem la asa ceva: http://www.trendnet.com/products/proddetail.asp?prod=100_TEW-P1PG&cat=46pe care intentionam s-o alimentez tot din imprimanta, ca sa nu mai ocupe inc-o prinza. Dar e prea scump si nu e necesar, asa ca va ramane in stadiu de proiect pana ce va ajunge la solduri sau la un pret de nimic pe okazii.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Berti
|
 |
« Răspunde #6 : Decembrie 10, 2009, 06:12:03 » |
|
Oooo... sa-ti traiasca! Deci, n-ai miscat chiar nimic, defapt acu 10 luni ai miscat chiar bine  Felicitari! Bineinteles ca la okazii am apelat si eu, am gasit la 60 ron un Edimax PS-1206P in stare perfecta, practic ca nou, cu toate accesoriile si cutia originala. A sosit in timp record cu posta romana, de pe o zi pe alta, din Oradea. Aparent comunica bine cu softul neamtului, doar ca acum is blocat in cele doua circuite integrate, ca nu le-am gasit p-aici, nici macar in Baia Mare.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Insider
|
 |
« Răspunde #7 : Decembrie 10, 2009, 10:48:21 » |
|
Gasesti 74LS00 la 90 bani si 74LS373 la 1 leu bucata la Conex Electronic. Uite aici niste linkuri (sper sa mearga si la tine, ca eu am cont la ei si-s logat acum). http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=61&order_by=name&sens=1&rpp=-1Gasesti si socluri, tot la ei. http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=172&order_by=name&sens=1&rpp=-1Sunt seriosi, eu am cumparat de multe ori de la ei; trimit by default cu posta romana, colet ramburs, asa ca poti scoate transportul la 5-6 lei. Nu stiu sa aiba o valoare minima a comenzii. (Poti sa dai o raita si prin "raionul" cu celule solare... mie imi vin o mie de idei cand ma uit pe acolo. Da' ma calmez brusc dand o alta raita prin portofel.)
|
|
|
|
« Ultima modificare: Decembrie 10, 2009, 10:52:51 de către Razvan_N »
|
Memorat
|
|
|
|
|
Berti
|
 |
« Răspunde #8 : Decembrie 10, 2009, 10:59:30 » |
|
Multam pentru link-uri!
Noah, ce chestie, am cautat pe mai toate site-urile de electronice de care stiam, acum ulterior is convins ca am cautat si pe conex electronic, dar nu gasisem. Sa fi avut astia probleme cu site-ul, in momentul in care am cautat eu.
Acum am o promisiune, de la Cluj, daca nu ma rezolva, fac comanda luni la Conex.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|