GOZ.ro - forum cu simţ tehnic
Septembrie 06, 2010, 07:45:16 *
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
Noutăţi: Sarbatori Fericite!

Pagina principală   Ajutor Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Imprimă  
Autor Subiect: Comenzi wireless pe volan  (Citit de 990 ori)
dannastase
New member
*

Vezi Profilul
« : Septembrie 24, 2009, 10:24:49 »

Salut.
Doresc sa fac un montaj destul de simplu cu 4 comenzi. Acest montaj vreau sa-l pun me volanul masinii si sa comande 4 relee de 12V.

Ceva idei?
Memorat
Insider
Full Member

Vezi Profilul
« Răspunde #1 : Septembrie 25, 2009, 03:15:01 »

Primul gand este sa modifici un kit din asta:

http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=388
Memorat

Berti
gozar
Hero Member

Vezi Profilul WWW Adresa de email
« Răspunde #2 : Septembrie 25, 2009, 11:08:32 »

In tinerete, impreuna cu un amic am pimpuit volanul unei Dacii, am vrut monta telecomanda de firul de casti al unui DiscMan, telecomanda era faina, avea afisaj dot matrix, comenzi de inainte inapoi, volum, etc.

Am fost incredibil de perseverenti, am incercat 3 variante:

- cablu destul de lung intr-un cilindru astfel incat volanul sa-si poata face cele 2,5 rotatii la stanga si la dreapta. Dupa 2 zile de utilizare cablul s-a incalcit rau si s-a rupt.

- piste concentrice corodate pe un PCB si palpatorii aferenti, pistele fost facute dupa palpatori (cred ca ceva dintr-un programator rotativ dintr-un TV-ul alb negru), cei sase palpatori si interspatiile aveau cam 4 cm, deci discul de PCB avea cam 8-9 cm diametru. Fiindca PCB-ul nu-i gandit sa suporte frecare, bineinteles ca pistele extreme, unde viteza paltorului era mare s-au uzat in maxim o saptamana.

- pentru a obtine o viteza constanta mai mica pentru toate pistele, le-am translatat pe un cilindru, sectiuni de 3 mm, de teava de cupru lipite o teava de plastic, interspatiile umplute cu poxilina si totul slefuit la nivel.
Dintre toate asta a fost cea mai profesionala, a si functionat destul de mult, pana nu s-au uzat palpatorii, moment care a cam coincis cu schimbarea masinii, asa ca un upgrade n-am mai fost facut.

Din aceasta vasta experienta, pot concluziona, comenzi pe volan DIY nu merita facute decat wireless.

Kit-urile indicate de Razvan, is bune fiindca-s Velleman. Dar mare atentie la kiturile productie Conex Electronic, eu am avut mari probleme cu acest model de receptor, respectiv aceasta telecomanda, le-am comandat special pentru proiectul Macara de balcon pentru lemne, dar m-au chinuit inimaginabil, interferau cu orice, raza de actiune mica (< 10m) si telecomanda foarte sensibila la variatii de temperatura. Dupa vreo luna de chinuri, am renuntat si am cautat ceva mai profesional, spre noroc am si gasit, chiar la un pret decent, si anume ELMES DWB100H, noah asta deja era alta categorie.

Doua telecomenzi si se mai pot adauga/sterge, cod saritor KEELOQ, acoperire reala de 100m, interferente zero, iesiri programabile in mod astabil/bistabil. Ba chiar modul astabil este temporizabil, functie care mi-a fost foarte utila in proiectul meu, fiindca macarau sa opreste singura la jumate de metru de sol. Acest modul si telecomenzile aferente functioneaza impecabil din iarna lui 2006.

Sa revenim la problema ta... pentru proiectul asta s-ar preta de minune modelu cu 4 canale. Trebuie sa faci un stabilizator de tensiune pentru receptor, ca nu-s convis daca se impaca prea bine cu cei 14.4 v din masina si sa faci un mulaj pe volan in care sa montezi PCB-ul telecomenzii.

« Ultima modificare: Septembrie 25, 2009, 11:13:32 de către Berti » Memorat
dannastase
New member
*

Vezi Profilul
« Răspunde #3 : Septembrie 28, 2009, 09:48:55 »

Sa inteleg ca modele din link-uri au si relee in ele? Nu imi ramane decat sa leg firele la ele?

LE Si eventual sa modific butoanele de pe telecomanda. Sa le scot si sa le montez cum am eu nevoie pe volan.
Memorat
Berti
gozar
Hero Member

« Răspunde #4 : Septembrie 28, 2009, 09:52:23 »

Da, au relee cu NO/NC. Las ca-l desfac pe al meu si iti fac niste poze.
Memorat
Berti
gozar
Hero Member

« Răspunde #5 : Septembrie 29, 2009, 08:17:48 »

Mi-o mai venit o idee, zic eu buna... cel putin din punct de vedere al comenzilor de pe volan, nu implica munca de bricolaj.

1. alegi o telecomanda IR de MP3player care se fixeaza pe volan, in magazinele de elemente de tuning am vazut mai mereu modelu asta de Pioneer, iar ocazional am vazut si modelu asta de Blaupunkt, care pare un pic mai ergonimic.

2. cumperi un montaj receptor IR progamabil de aici, cu 4 canale daca-ti sunt de ajuns, daca nu, poti lua chiar unu cu 8 canale

3. programezi butoanele de pe telecomanda dupa bunul tau plac....

DISCAIMER: nu-s foarte convis daca telecomenzile de volan, chiar daca-s IR, sunt compatibile cu montaju, fiindca pot fi pe alta frecventa. Pana la urma asta nu-i asa o mare problema, ca senzorul IR al montajului este TSOP 1738 (pentru 38Khz, uzual la TV-uri) se gasesc in comert si pentru alte frecvente si se poate schimba fara probleme.
Memorat
dannastase
New member
*

Vezi Profilul
« Răspunde #6 : Septembrie 29, 2009, 08:37:09 »

Singura faza nasoala este ca eu vroiam sa impart in doua comenzile. Adica 2 butoane pentru mana stanga si 2 butoane pentru mana dreapta  Grin

LE Eu nu vreau comezile pentru audio ci pentru alte device-uri  Kiss
Memorat
Berti
gozar
Hero Member

« Răspunde #7 : Septembrie 29, 2009, 08:48:18 »

Pai n-are nici o treaba cu AUDIO, montaju cu IR pe care-l comanzi cu aceast model de telecomanda, are tot iesire pe releu pentru fiecare canal in parte. Doar ca ai prins telecomanda cu strapu din dotare pe volan si gata partea asta.
Memorat
Pagini: [1]
  Imprimă  

Schimbă forumul:  

Creat cu MySQL Creat cu PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC
Traducerea în limba română © 2006-2007 www.smf.ro
Validat cu XHTML 1.0! Validat cu CSS!